Dátum: 2014-07-02
Írta: Csillag Patrik

BLOG

Weboldalak migrálása I.

Előfordulhat, hogy valami oknál fogva a meglévő weboldalunkat új alapokra kell helyezni, vagyis migrálni. Ez azt jelenti, hogy az eredeti tartalmat áthelyezzük egy másik rendszerre. Erre több okunk is lehet, például a keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, azaz SEO) fontosságának felismerése.

Az oldal tulajdonosai szemében az ilyenfajta váltás mindig egy kellemetlennek tűnő feladat, hiszen az eddig működő rendszer változtatása rengeteg előzetes kérdést vet fel. Milyen hatással lesz ez az oldalam látogatottságára? Mekkora bevétel növekedésre számíthatok ezáltal? Megmaradhat-e a régi dizájn és a kezelőfelület?

A következőkben a migrálás egyes lépésein keresztül mutatjuk be, miért is érdemes legyőzni félelmeinket a váltással kapcsolatban.

Első fázis: elvárások és célok

Mint minden projektben, a migrálás során is fontos meghatározni az elvárásokat, amelyeket aztán elérendő célokká alakítjuk. Az elvárások azok a megrendelő által megfogalmazott vágyak, amelyek nem számszerűsíthetőek. Például több bevételt, látogatót, nagyobb látogatottságot és konverziós mutatót szeretne. Miután megvannak ezek a vágyak, pontosítani és számerűsíteni kell őket.

Fontos, hogy megtaláljuk a mindenki számára elfogadható célokat.

Az elvárások számszerűsítésével már pontos, jól megfogalmazott célokat tudunk felállítani. Például “szeretnék havi 100 látogató helyett 500-at a Google keresőről a szerződéskötést követő 6. hónapban”. A célok meghatározása után következik a jelenlegi állapot felmérése, ami alapján már meg lehet határozni, hogy milyen erőforrás befektetésével és mennyi idő alatt lehet eljutni a célhoz. Fontos kihangsúlyozni, hogy csak a megfogalmazott célok alapján lehet szerződést kötni és projektet tervezni.

Idő- és erőforrás paraméterek becslése

Egy migrálási folyamat a weboldal méretétől függően néhány naptól kezdve néhány hétig is eltarthat. A néhány hetes kiesés gondolata elég riasztó lehet az oldal tulajdonosai számára. A SEOCMS esetében azonban nincs kiesés, mivel az oldal átalakítása a mi szervereinken végezzük, az élesítés pedig egyik pillanatról a másikra történik.

Folyamat meghatározása és kommunikálása

Mint minden fejlesztésnél, természetesen a migrálási folyamat során is előfordulhatnak olyan feladatok, melyekre előzetesen nem gondoltunk. Amennyiben sikerül összeállítanunk egy egyszerűsített folyamat vázat, már van mihez igazodnunk. Ha mindenki tisztában van a megoldási tervvel, akkor kisebb az esély a tervtől való eltéréstől.

A legtöbb fejlesztő csapat alábecsüli a migrálási feladatot és arra koncentrálnak, hogy elkészüljön az új oldal. Gyakran megfeledkeznek a valódi eredményt hozó feladatról, a keresőoptimalizálásról. A SEOCMS célja valójában a keresőoptimalizálás javítása az oldalon, aminek az oldal migrálása csak egy alapvető feltétel. Az érdemi munka csak ezután következik.