Dátum: 2014-08-12
Írta: Csillag Patrik

BLOG

Statikus vs. dinamikus oldal

A weboldalak létrehozásakor az egyik legelső döntés az, hogy a tartalmat milyen rendszer segítségével jelenítsük meg. A legtöbb esetben két megoldás merül fel, választhatunk a sima statikus HTML lapok és a tartalomkezelő rendszer (CMS) között. Természetesen mindkettő rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal.

Statikus HTML

Ha csak általános információkat szeretnénk közölni az interneten keresztül, amik ritkán változnak, akkor a statikus HTML oldal a legegyszerűbb megoldás. SEO szempontból azonban így is nagyon fontos, hogy a kinézeten túl az oldal felépítése is szakszerű legyen.

Érdemes tudni, hogy a keresők inkább azokat az oldalakat részesítik előnyben, amelyek tartalma folyamatosan frissül. Ha a statikus oldalainkat ritkán frissítjük, akkor ne számtísunk jó SEO eredményekre.

Statikus oldalak használata esetén feltétlenül használjunk CSS-t (Cascading Style Sheets). Egy külön fájlban tárolhatjuk az oldal kinézetéhez kapcsolódó információkat, így ha meg akarjuk változtatni az összes oldal kinézetét, akkor nem kell egyenként szerkeszteni őket, elég csak egyetlen helyen módosítani. A keresőmotorok életét is megkönnyítjük ezzel, hiszen ezáltal a tartalom kerül túlsúlyba az oldalt leíró kódban.

CMS - a dinamikus weboldal felépítés

A CMS ennél eggyel tovább lép, nem csak az oldal kinézetét kezeli egy helyen, hanem a felépítését is. Amikor letöltünk egy oldalt a CMS-en keresztül, akkor tulajdonképpen egy sablont jelenít meg, ahová az adatbázisból betölti a megfelelő tartalmat. Ha állandóan változó adatok találhatók meg a weboldaladon, például blog vagy webshop, akkor ez a megoldás az ideális számodra. Különböző ingyenesen elérhető CMS szoftverek vannak, amelyeket megtanulva szinte bármilyen oldalt készíthetünk.

SEO szempontból felvet néhány problémát, mivel gyakran hosszú, értelmezhetetlen URL-t generál az oldal. Születtek megoldások addon packok formájában, azonban ezeket kis fejleszőt közösségek hozzák létre, ezért sosem lehetünk biztosak a kompatibilitásban.

SEO CMS megoldás

A SEO CMS tartalomkezelő rendszer a kettő előnyeit egyszerre érvényesíti. Statikus oldalakat hoz létre, amelyek gyorsan betöltenek és nem függenek a rendszertől. Emellett viszont saját magunk, programozói tudás nélkül szerkeszthetjük a tartalmat a CMS rendszeren keresztül. SEO szempontból mindkét megoldásnál többet nyújt a rengeteget beépített szabványok alkalmazásán keresztül, amit ellenőrző rendszer egészít ki, hogy elég legyen csak a tartalom minőségére figyelni.