Dátum: 2014-09-15
Írta: Csillag Patrik

BLOG

Automatizált SEO optimalizálás weblapszerkesztő segítségével

A weboldalon elvégzett keresőoptimalizálás rengeteg feladatból áll, amelyeket nehéz folyamatosan észben tartani. Ha saját magad szerkeszted a statikus HTML lapokból álló weboldaladat, akkor a növekedés hatására exponenciálisan nő a SEO feladatok száma is. Ma már szerencsére lehetőségünk van arra, hogy ezeket könnyebben elvégezzük weblapkészítő programok segítségével.

Meta Tag-ek

A meta tag-ek kitöltése segítséget nyújt a keresőrobotoknak az oldal megértésében. Például megadhatjuk, hogy mely kulcsszavakra szeretnénk, hogy ránk találjanak és adhatunk egy rövid leírást az oldalról, amely keresési találatkor jelenik meg. Érdemes ezt marketing szempontoknak megfelelően kitölteni, mivel ez dönthet arról, hogy az érdeklődő végül rákattint e a linkre, vagy sem. A tartalmunk megírását nem kifizetődő automatizálni, viszont a kódok beillesztését könnyedén elvégezheti a program.

Wiki linkek

Wiki linket akkor érdemes csinálni, ha egy cikkünkben megemlítünk olyan kifejezéseket, amelyekről már írtunk tartalmat. Hatalmas feladat lenne, ha minden oldalunk minden tartalmát át szeretnénk nézni egy új cikk megírásakor. A weblapkészítő program szerencsére elvégzi helyettünk ezt a feladatot, ezért nem kell órákon keresztül bújni a kódokat.

Hibalisták

Jó néhány SEO szempont létezik, amelyek pontosan meghatározott paraméterekkel kell, hogy rendelkezzenek. Például a description-nek 120 karakter körülinek kell lennie, mivel az ennél hosszabb szöveg nem jelenik meg teljes egészében. A céljainknak megfelelően beállíthatjuk az ellenőrizendő szempontokat, így képtelenség lesz rossz tartalmat létrehozni, mivel a hibára mindig figyelmeztet a rendszer.

Sitemap

A sitemap a robotok számára készült térkép a weboldalunkról, ami segítséget nyújt a feltérképezéshez. Fontos kiemelni, hogy készít saját magának egy sitemap-et, attól függetlenül, hogy mi adtunk neki, vagy sem. A sitemap egy meghatározott szabvány szerint felépült lista, amely tartalmazza az összes tartalommal rendelkező oldal elérését, ezért minden új cikk megírásakor frissíteni kell. Szerencsére ez is könnyen automatizálható egy weblapkészítő programmal.

Képek tömörítése

Erőforrásokból mindig a lehető legkevesebbet szeretnénk felhasználni, mivel pénzbe kerülnek. Így már nem nehéz belátni, hogy fontos szempont az oldalunk mérete. A képek a weboldalak kiterjedésének általában a legnagyobb részét képezik, ezért különösen fontos optimalizálásuk. Ha biztosítani akarjuk, hogy mindig tömörítve legyenek, akkor a feltöltésbe beépített tömörítő funkcióval dolgozzunk.

CSS/JS tömörítése

Az ilyen kódolású fájlok általában nagy kiterjedésűek, ezért érdemes elgondolkozni a tömörítésükön. Gyakran előfordul, hogy lehetőség van összevonásokra bizonyos kategóriákban, ezért jelentős mértékben csökkenthető a méretük. Ezt kézzel elvégezni rendkívül nehéz lenne, de szerencsére már rengeteg ilyen célból készült program elérhető ingyenesen.

Weblapszerkesztő programok

A weblapszerkesztés egyik legnehezebb része a tartalom menedzselése, ezért a fent említett minden technikai jellegű probléma megoldása csak idővesztegetést jelent. A weblapszerkesztő programoknak az a legfontosabb feladatuk, hogy levegyék a terhet a vállunkról, nekünk pedig elég legyen csak a tartalom minőségére figyelni. Végső soron a legjelentősebb SEO szempont a tartalom minősége, ezért érdemes ezeket a feladatokat automatizálva elvégezni.